Barion Pixel

Hogyan válasszunk SUP-ot?

SUP deszka választásakor sok tényezőt figyelembe kell venni, pl: hol szeretnéd használni, a felhasználás típusát, a tapasztalati szintedet és az elvárásaidat. Figyelembe kell még venni a deszka súlyát, térfogatát, méreteit, felhasználók számát és természetesen az árát.

1. Hol fogod használni?

SÍKVÍZ

Hol: síkvíz, állóvíz, vagy éppen csak folyik

SUP típusok: All Around SUPok

Tapasztalat: Kezdő / Középhaladó

Evezni minden irányban lehet. A víz sebessége 0-4 km/h. Ilyen, mindenki által ismert vizek például: Balaton, Fertő-tó, Tisza-tó. All Around SUP modellek tökéletesek az állóvíz körülményeihez. Stabil deszkák, kiválóak a kezdő vagy középhaladó evezők számára. Ahz All Around modellek a legtöbb körülmény és manőver esetén megfelelő, általában szélesebbek, nagyobb fedélzettel, ezáltal könnyebb használni.

TÚRÁZÁS

Hol: öblök, nagyobb tavak, óceánok

SUP típusok: Középhaladó / Haladó túra SUP modellek

Tapasztalat: Középhaladó / Haladó

Az öblök, tavak és óceánok kiváló lehetőséget kínálnak a hosszabb távok felfedezésére. A túra model kiváló választás a középhaladó és haladó SUPozók számára, akik nagyobb távokat szeretnének megtenni a hagyományos deszkánál hatékonyabban.

SUP SZÖRF

Hol: hullámokon

SUP típusok: Szörf SUP modellek

Tapasztalat: Középhaladó / Haladó

Egy olyan SUP deszkát szeretnél, mellyel szörfözhetsz is? A szörf SUPok kiválóak a hullámlovaglásra, nagyon jól manőverezhetőek. A deszka széles, ugyanakkor éles fordulatokat lehet vele tenni.

MINDENHOL

Hol: Bárhol!

SUP típus: felfújható SUP modellek

Tapasztalat: Kezdő / Középhaladó

Nem tudod biztosan meghatározni, hogy hol fogod használni a deszkád illetve fontos számodra hogy bárhova elvihessed? A felfújható deszka az ideális választás számodra. A felfújható deszka komplett szettben is kapható és leeresztve egy táskában elfér, hálózsák méretű. Bevetés előtt pár perc alatt felfújható. Ezek a SUPok tényleg bárhová elvihetőek. Ha fontos a hordozhatóság, tartósság és az érték - ez a deszka a megfelelő számodra - különösképpen ha kezdő vagy, aki egy gazdaságos SUPot keres.

2. Mennyire tapasztalt SUPos vagy?

KEZDŐ

Kezdőként a fő célod a szórakozás a vizen és felfedezni mindazt a csodát, amit a SUPozás kínál. A nyugodt vizek ideális kondíciót teremtenek a tanulásra (tavak). A kezdők a szélesebb, stabilabb SUP deszkákat preferálják. A legnépszerűbb kezdő deszkák a felfújható és All Around SUP modellek.

TAPASZTALT

Egy tapasztalt SUPos már jelentős időt töltött SUP deszkán, képességeinek tökéletesítésével, tudja hol szeret a legjobban evezni. Néhány tapasztalt SUPos a hatékonyságnövelésre összpontosít. Sebesség, manőverezhetőség és csúszás - csak néhány faktor, melyet érdemes szem előtt tartani SUP választásakor.

Akár nyugodt vagy háborgó vízről beszélünk, egy tapasztalt SUPos tudja kezelni azt, természetesen egy megfelelő deszkával. A túra, verseny és szörf SUP modellek a legnépszerűbbek, ezek a teljesítményre összpontosítanak. Más tapasztalt SUPos a hobbija kiegészítéseként használja a deszkáját, például jógázáshoz vagy horgászathoz.

3. Melyik méret a legmegfelelőbb a számodra?

Olyan deszkát érdemes választanod, melynek elegendő térfogata van a súlyod arányában. Amennyiben a felhasználó súlya túl nehéz a SUP deszkához (nincs elég felhajtóerő), akkor a deszka jobban lesüllyed a vízbe, így nagyobb ellenállást eredményez és megnehezíti a sebesség felvételét.

Tipp: Ne felejtsd el figyelembe venni a felszerelés és a tartozékok hozzáadott súlyát is, melyeket magaddal viszel az evezésid alkalmával (pl. evező, 1l víz, táska.. stb). Amennyiben sok a hozzáadott kiegészítő, nagyobb deszkát érdemes választani.

Fontos megemlíteni a dolog másik oldalát is: amennyiben "túl könnyűek vagyunk a deszkához" - ettől nem kell aggódni, ez nem jelent változást, hátrányt. Tehát inkább nagyobb legyen a deszka, mint kisebb.

A hosszt, a szélességet és a vastagságot is figyelembe kell venni mikor a helyes méretet szeretnénk kiválasztani. További információért, a tökéletes SUP méret kiválasztásához használd a SUP méret és súly összehasonlító táblázatunkat.

4. Hogyan válasszunk SUP-ot: szkegek

A szkeg (fin/skeg), a deszka alján lévő uszony. Ebből lehet egy vagy több, fix vagy leszerelhető. Feladata a stabilitás növelése, az oldalirányú kibillenés csökkentésével.
Van pár szkeg beállítás, amivel érdemes tisztában lenned mielőtt SUPot vásárolsz.

EGY SZKEG

Sok deszkának egy nagy uszonya van hátul. Ez a nagy szkeg (20-25 cm között) segít stabilan tartani a deszkát.

2+1 SZKEG

Ez egy nagyon gyakori típus, általában egy nagy szkeg (20-25 cm között) van hátul középen és 2 kisebb oldalsó szkeg (7-10 cm) van bal és jobb oldalt.

QUAD

4 szkeges. A deszka hátsó részén mindkét oldalon egy nagy és egy kisebb szkeg van.

OLDAL TETEJÉRE