Barion Pixel

SUP kisokos

A SUPozás egy rendkívül szórakoztató szabadidős tevékenység, melyet végezhetsz a tavakon, folyókon, öblökben, de akár még az óceánokon is. Bármerre is járj a világban, ahol van víz, melyen lehet evezni, SUPozásra alkalmas. Kiváló testedzés valamint egy eszköz, mellyel olyan nézőpontban tekinthetsz a környezetedre, mely mással nehezen összehasonlítható. A szabadságérzés megélésének ezen formája újabb és újabb SUP-kalandokra motivál!

Az egyik legjobb ebben a sportban, hogy bármely életkor, testalkat és tapasztalati szint számára kiváló. Sőt, még akad hely barát, gyermek, vagy akár az ember leghűségesebb társa számára is, amennyiben magunkkal vinnénk valakit a kalandozásainkra. A kutyák többsége egyébként rendkívül élvezi a gazdival töltött evezést, nem kell attól tartani, hogy a karmaik kiszakítják a felfújható deszkát vagy nem tudnak visszakapaszkodni a SUPra. Amelyik kutya nem fél a víztől, az nagyon élvezi. Az évek során a SUPozás népszerűsége rendkívül gyorsan növekszik épp amiatt, mert egy könnyen megfizethető sport, mely páratlan szabadságérzetet nyújt a felhasználója számára, miközben teret enged a bolygónk gyönyörű környezetének, vizeinek, élővilágának megismerésére.

Mielőtt legelőször SUPra állnál, van néhány információ, alaptechnika és hasznos tipp, melyet érdemes megtanulni. Ebben az ismertetőben levezetünk mindent, amit érdemes tudnod, beleértve:

1. SUP típusok

SUPok számos méretben és formában elérhetőek. Nem volt ez mindig így... pár évvel ezelőtt még csak a hagyományos üvegszálas epoxy EPS szendvics aka merev sup volt elérhető egy vagy több szkeggel, mellyel egyszerűen irányban lehetett tartani a deszkát a vízen.

2014-ben új SUP konstrukció született - kezdetét vette a felfújható SUPok korszaka. Manapság a felfújható (ún. iSUP - inflatable Stand Up Paddle) SUPok hatalmas népszerűségnek örvendenek. A felfújható SUPok nagyszerű megoldást kínálnak a legtöbb felhasználó számára, rengeteg előnnyel, melyekkel az epoxy deszkák nem rendelkeznek. Bár kétségtelenül mindkettő típus nagyszerű az egyén életstílusa és szükségletei függvényében.

A SUPok sokkal vastagabbak, mint az átlagos szörfdeszkák. A deszkák hossza tipikusan 2,4m-3,6m, szélességük 71-82 cm, vastagságuk 12-15 cm.

A kezdő SUPosok számára tanácsos a szélesebb, hosszabb, vastagabb deszka választása. Ez nagyobb stabilitást nyújt, így könnyebben elsajátíthatóak a SUPozás alapjai. Ahogy egyre több tapasztalatot gyűjtesz, úgy választhatsz kisebb deszkát. A legnépszerűbb SUP forma a kezdők számára az All-Around. Bár van még jópár típus és forma, melyet nem árt megfontolni.

ALL-ROUND SUP DESZKÁK

 • Tökéletes SUP a kezdők számára, az All Around deszkák a leggyakoribb típus
 • Ezek a SUPok minden körülmények között használhatóak a nyugodt tavaktól az óceánok hatalmas hullámáig
 • A legsokoldalúbb SUP, mely számos tevékenységet kiszolgál: SUP jóga, SUP horgászat, SUP túrázás és SUP szörfözés
 • Allround SUP-ok könnyen irányíthatóak, mozgékonyak, stabilak és középtávok evezéséhez ajánlott.

FELFÚJHATÓ SUP

 • A legkönnyebben tárolható SUP, leeresztve a mérete megegyezik egy feltekert hálózsákéval
 • A legjobb SUP utazáshoz, mert könnyen elfér bármely autóban
 • Szuper tartós. Még ha le is dobod, nem fog megsérülni
 • Nagyszerű SUP választás kezdőknek

SUP DESZKA HORGÁSZATHOZ

 • Szélesebb fedélzeti paddal rendelkezik, így több hely jut a SUPon a horgászfelszerelés számára
 • Néhány olyan tartozékot felszerelt, mint például horgászbot tartó, csali tálca stb.
 • A SUPról történő horgászat számos előnnyel jár, a szárazföldről, kajakból vagy csónakból történő horgászattal szemben
 • Remek SUP kezdőknek

JÓGA SUP

 • Tágas fedélzettel rendelkezik, mely több helyet biztosít a jóga gyakorlásának
 • Széles felépítése maximális stabilitást ad és nagy terhelhetőséget biztosít
 • A felfújható SUPok jobb választások az SUP-jógához, mert ezzel magasabban ülsz a vízen, így szárazabb és stabilabb a pózok megtartása
 • Nem baj, ha kezdő jógázó vagy, aki még nem gyakorolt a szárazföldön, ebből nem származik hátrányod. A Jóga SUPon ideális elkezdeni, nem fogod megbánni. Legfeljebb bepottyansz a vízbe és felfrissülve kezdhetsz neki egy póznak újból
 • Használható kezdő szabadidős SUPnak is

TÚRA SUP

 • Ideális SUP a nagyobb távolságok megtételéhez
 • Hosszabb, kevésbé széles SUP, hegyes orral
 • Gyorsabb evezést tesz lehetővé
 • Összefoglalva, a touring SUPokat nagy sebesség, nehezebb irányíthatóság viszont könnyebb iránytartás mellett érzékenyebb stabilitás jellemzi.

WINDSUP vagyis SZÖRF SUP

 • Ajánlott: szörfözéshez, jól manőverezhető
 • A legkevésbé stabil a vízen
 • Rövidebb és szélesebb felépítése teszi lehetővé a hullámok lovaglását
 • Kihívás a kezdők számára, de a gyakorlat teszi a mestert

VERSENY SUP

 • Versenyekre tervezték
 • A leghosszabb SUP = sebesség, hatékony teljesítmény
 • Kihívás a kezdőknek

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb a számodra, bérelhetsz különböző típusokat, így a próbaúton kiderül melyik passzol a legjobban a stílusodhoz. Ha további információra lenne szükséged, keress fel Minket bátran, segítünk a választásban.

2. Szükséges, alapvető SUP felszerelés

Miután kiválasztottad a megfelelő deszkát - hacsak nem komplett szettben veszed - szükséged lesz még néhány tartozékra, olyanokra, mint az evező, pumpa, biztonsági bokapánt, vízhatlan táska, mentőmellény vagy mentőöv.

SUP EVEZŐK

Az evezők különféle kivitelben elérhetőek: lehet műanyag, aluminium, fa vagy carbon. Ezek mindegyike persze különböző fogantyúkkal, lapátokkal és nyelekkel. Általános szabály, hogy az evezőnek 12-25 centivel hosszabbnak kell lennie a felhasználónál. Szélcsendben, tükör vízen állítsd hosszabbra az evezőt, míg szörf esetén vedd a nyelet rövidebbre.

LEASH, BOKAPÁNTOK

A bokapánt egy Velcro tépőzárral ellátott biztonsági heveder, mely összeköttetésben tartja a bokád (vagy a vádlid) a deszkával. A pántok különböző méretekben elérhetőek, az általános szabály az, hogy a deszkádhoz képest ugyanakkora vagy egy hangyányit kisebb méretű pántot használj. Vízbe pottyanás esetén az áramlatok vagy a szél gyorsan el tudja sodorni a deszkát mellőled - főleg vihar esetén. Mindig használd a rögzítést. Ha egy folyón leesel a SUPodról, akkor mire feljössz a víz alól, akár 5-10 méterre is lehet tőled a sodrástól függően. A tavakon sem jobb a helyzet. Szélirányban még gyorsabban eltávolodik tőled a deszka, mintha a folyó sodrása vinné. Nem könnyű a deszka után úszni, főleg ha még az evezőre is figyelned kell! Mindig használd a leash-t.

SUP TÁSKÁK

A karcok és a sérülések töbsége nem a vizen történik - általában szállítás vagy tárolás közben. A SUP táskák védik a deszkát a mechanikai behatásoktól és használatukkal kényelmes a szállítás. Amennyiben felfújható SUPot vásárolsz, ahhoz általában táska is jár a szettben.

MENTŐMELLÉNY, MENTŐÖV

A SUPozáshoz is, mint minden vízisporthoz erősen ajánlott illetve legtöbb vízfelületen kötelező a mentőmellény használata. Mentőmellény lehet életmentő, nyaktámasszal, síppal, vastag szivacsozással és lehet CE minősítésű sportmellény. Az evezéskor fontos hogy szabadon tudj mozogni, a mellény ne dörzsölje ki bőrödet. A neoprene mellények első használatokkor sokat nyúlnak, az a megfelelő méret ami elsőre kissé szűk. Ami fontos, hogy a hosszban és hónaljban megfelelő méretű legyen a mentőmellény már új korában is. Széles mentőmellény választékunkban mindenki megtalálja a számára megfelelő méretet.

3. Mekkora SUP evezőt válassz

A SUP evező méretének helyes kiválasztása függ, a személyedtől és attól is, hogy mire szeretnéd használni. Az eveződ hosszának kiválasztását a következő paraméterek alapján érdemes megfontolnod:

 • Milyen magas vagy
 • Milyen hosszú a karod
 • A deszka magassága (mennyire nyúlik ki a vízből)
 • A deszka típusa a felhasználásától függően (szórakozás, túra, szörf, verseny)

A számodra legnagyobb kényelmet és hatékonyságot nyújtó evezőt válaszd.

Szörfözés esetén rövidebb evezővel könnyebben manőverezhetsz a hullámokon.

Túra / verseny SUPozásnál a szokásosnál egy kissé hosszabb evezőt válassz, így nagyobb erőt tudsz vele kifejteni a gyorsabb haladás érdekében.

A legtöbb felfújható SUP állítható evezővel kapható szettben, mert ezek szétszedhetők három részre, így kényelmesebb a szállítás, kisebb helyet foglal a táskában.

4. Hogyan állj fel a SUP deszkán

Mindig nyugodt, sima vízfelületen, széles deszkával kezdd. A deszkának kényelmesnek és stabilnak kell lennie amikor felállsz rá. Ha nem érzed stabilnak pár próbálkozást követően, amennyiben nem tudsz egyensúlyban maradni, próbáld egy szélesebb, nagyobb deszkával.

Először próbálj meg a sarkaidon ülve evezni, ha ez megy, akkor pedig próbáld ki a térdelő pozíciót. Így sokkal alacsonyabban lesz a súlypontod. Van, akinek elég így 5-10 perc, van akinek több idő kell, de fél óra után szinte mindenki fel tud állni.

5. Evezési technikák

A legtöbb deszkához állítható hosszúságú evezőt adnak, csak ne felejtsd el beállítani! Nyújtsd ki a kezed felfelé és egy kicsit előre, az evező markolatának így a csuklódig kell érnie.
Van néhány alap evezési technika, de mindegyik arra szolgál, hogy használd úgy az evezőt, mint egy erőkart. A felső tenyered fogja vezeti az erőkart, míg az alsó tenyered forgáspontként fog viselkedni.

Hogyan evezzünk előre?

 • Tartsd az alsó karod egyenesen és viszonylag mozdulatlanul.
 • Húzd a felső karod a tested felé, hogy az evezőt kinyújthasd előre.
 • Fordulj rá vállból és nyújtsd ki a kezed.
 • Helyezd a lapátot a vízbe és merítsd a víz alá amennyire csak lehetséges.
 • A SUP evezők tolla általában 10-15 fokos szöget zár be az evező szárával, és a toll (van egy finom íve ha felülről vagy alulról nézzük) előre felé kell, hogy álljon.
 • Mindig függőlegesen tartsd az evezőt, merőlegesen a vízre. Ezzel a módszerrel érhető el a legnagyobb hatékonyság, ráadásul így a legkönnyebb egyenesen haladni.
 • Ha egyenes vonalban szeretnél haladni, akkor vegyél néhány mozdulatot az egyik oldalon, majd válts át a másikra.

Tipp kezdőknek: oldalváltásnál mindig kéztartást kell cserélni. Ha a jobb oldalon evezel, akkor a bal kezednek, ha a bal oldalon evezel, akkor pedig a jobb kezdnek kell az evező végén lévő markolaton lenni!

Sokan azzal hibáznak, hogy amikor átnyúlnak a SUP deszka másik oldalára evezni, akkor nem cserélik meg a kezek helyzetét. Az egyik kezednek mindig a markolaton kell lennie, mert így pontosabban tudod irányítani az evező deszkához viszonyított szögét. Ez a szög jelentősen meghatározza, hogy milyen irányba fogsz haladni.

Ne lefelé nézzél evezés közben. Nézz ki magad előtt valamilyen pontot (bóját, vagy a túlparton egy fát) és kezdj evezni abba az irányba. Meg fogsz lepődni, mennyivel könnyebb így egyensúlyozni a deszkán!

Az evezés során próbáld használni az egész testedet az evezéshez, ne csak a karjaidat. Ha elsajátítod a helyes technikát, akkor evezés közben a lábad, törzsed és a hátad is dolgozni fog. Így nem is fogsz annyira hamar elfáradni, mintha csak a kezeidet használnád.

Hogyan evezzünk? Fordulás előrefelé evezéssel

 • Balra forduláshoz helyezd a lapátot a vízbe a jobb oldalon. Ezzel egyidőben fordítsd a törzsedet balra.
 • Alacsonyan fogd jobb oldalon az evezőt, közben hajtsad és a törzseddel még inkább hajolj balra. Érezni fogod, hogy a deszka elkezd balra fordulni.

Hogyan evezzünk? Fordulás hátrafelé evezéssel

 • Jobbra forduláshoz helyezd az evezőt a vízbe hátul és húzzad az orr felé hajtva, miközben a törzsed jobbra tolod - ez a fordítja a deszka orrát jobbra.
 • Minél jobban behajlítod a térdeidet, annál könnyebb fordulni a deszkával.

6. Legtutibb SUP tippek

Annak érdekében, hogy a legjobban tölthesd el az időt a SUP deszkádon, fogadd meg a tippjeinket és ne kövesd el a leggyakoribb a hibákat:

MINDIG: tartsd az evezőt egyik kezeddel a tetején a maroknál másikkal a tengelyen.
SOHA: ne fogd az evezőt úgy, mint egy seprűt, két kézzel a tengelyen.
MINDIG: tartsd párhuzamosan a lábaidat, vállszélességben, a lábujjaid nézzenek a deszka orra felé.
SOHA: ne csak a karjaidat használd az evezéshez - hamarabb elfáradsz és nem lesz hatékony az evezésed. Hagyd dolgozni a hátizmaidat, végezze az a munka nagyobb részét.
MINDIG: merítsd teljesen a lapátot a vízbe, húzd meg hosszan és hagyd hogy a hátizmaid végezzék a munkát.
SOHA: ne menj lapos deszkával. Mindig fújd fel a SUPot a megfelelő nyomásra. Ez meghatározza a vízen való síklás minőségét, puha deszkán sokkal fárasztóbb az evezés.

7. Hogyan szállítsd / tárold a SUP deszkád

A deszkádat árnyékos, száraz helyen tárold, lehetőség szerint a táskájában. Igaz, hogy a SUP deszkák napos időben való felhasználásra készültek, de az UV sugárzás lerövidíti az élettartamát. A hosszú ideig tartó közvetlen napfény elszíneződést, anyaghibát, az anyag elválását okozhatja.

Ha felfújható SUPod van, tárolhatod teljesen feltekerve a zsákjában vagy csak részben felfújt állapotban. A deszkádat tiszta és száraz állapotban tartsd, ha tengeren eveztél, a sós vizet mindenképpen mosd le róla.

Amennyiben egész télire elrakod, tehát huzamosabb ideig nem használod, a legjobb lazán feltekerni, vagy ha elegendő helyed van, még jobb megoldás, ha hagyod felpumpálva, de a nyomás nagy részét kiengeded belőle. Így kímélheted meg a legjobban! A hosszú hideg téli hónapok sem tesznek kárt a SUP deszkában, még ha fűtetlen helyen is tárolod.

OLDAL TETEJÉRE